Lundkommardagen 2022

Lovund Hotell +47 75 09 20 30

###Lundkommardagen 2022### Lovund Hotell er under en omfattende utbygging som begrenser en del av våre kapasiteter på årets Lundkommardag. Vi vil allikevel være åpent og vil kunne tilby gjester overnatting, bevertning og vil kjøre et litt redusert program. Lundefuglens vandringsmønster er nok ikke påvirket av våre utbygg og det naturlige arrangementet gitt av Lunden selv vil nok heller ikke bli redusert. Så for dem som ønsker å komme uavhengig av utbygg og redusert program er de selvfølgelig varmt velkommen. Vår trofaste Lundkommarguide er på plass og blir med som normalt. Da arrangementet faller i påsken i år, vil programmet basere seg på ankomst 13. april og avreise 16. april. OBS Sjekk alltid din reise på https://www.reisnordland.no/ før du reiser!

###Torsdag 14. april Lundkommardagen### __10.30 Dronningrunden__ Bli med på en vandring gjennom Lovundbygda. Guiden forteller om livet på Lovund i dag og i gamle dager og om hva som gjør Lovund verdt å leve på. Turen starter utenfor resepsjonen kl. 10.30 og avsluttes ved Kystkultursenteret. __11.30 Kystkultursenteret__ Vi er stolte av Kystkultursenteret, Lovundfolkets eget museum. Utstillingene på museet spenner vidt, så her finnes garantert interessante ting for alle: I Heimhusan, Fiskarlivet, Nyttefuglene, Lovundkutteren Neptun, Storbåtnaustet og malerier. Senteret stenger etter vandringen. __16.00 Den store observasjonsturen__ Alkøybukta vest for Lovund er en del av stor-havet. Her samles alltid lundefuglene før de inntar Lundeura. Vi følger Petter Dass-stien til Heirsan. Ser vi noe til “lun`j”? Her trengs varme, vindtette klær, godt fottøy og kikkert. Turen er guidet. Møt opp i resepsjonsområdet 16.00. __17.00 Avduking “Liten skulptur i stor natur”__ Skulptur nummer 8 i prosjektet er igjen laget av Tor-Vegard Mørkved. ###Fredag 15. april - Ekstrasjansen### __09.30 Dagstur til Træna__ Opplev Trænas samfunn, kultur og natur. En stor opplevelse. Turen er guidet og er med chartret båt. Varer 4 - 5 t. Møt opp i hotellets resepsjon 09.15 __16.00 Observasjonstur - Kommer Lunj?__ Bli med opp på Heirsan igjen, kanskje opplever vi Lundens opptreden en gang til eller at vi får en ekstra sjanse om lunden ikke kom den 14. april..

###Om Lundefuglen på Lovund### Lundefuglkolonien på Lovund er den sørligste i Nordland. Den teller i dag ca 150 000 individer. For 50 år siden var bestanden anslått til 750 000 (Myrberget), men nedgangen i sild- og tobisforekomstene førte til en dramatisk bestandsredusjon. Lundkommardagen 2019 kom lunden i mengder vi ikke har sett på flere år, det ble for oss en opplevelse som gav rom for optimisme. Er lundebestanden på Lovund i vekst? Lundefuglen er en ekte sjøfugl og tilbringer det meste av sin tid spredt ute i Norskehavet. Når vinteren slipper taket, blir fuglene påminnet om at de må formere seg. De begynner å trekke mot land, til den kolonien de ble født. I begynnelsen av april kan vi observere de første fuglene i havet utenfor Lovund, og ettersom dagene går blir samlingen større og større. 14. april er tradisjonsdatoen for når fuglene inntar hekkestedet i Lundura: Flokker i hundrevis, i tusenvis, letter fra havet og gjør sine rituelle flokkflyvninger over havoverflaten og etter hvert høyere opp i lufta. Og så, som på et gitt signal, flyr de inn mot Lundura. Det suser av vingeslag og luften over ura fylles opp av fugler, ute fra havet kommer bølge på bølge med nye flokker. Noen fugler setter seg, noen inspiserer reiret. De fleste lar reir være reir: de flyr noen runder over ura før de setter kursen mot havet igjen. Det er Lundkommardag på Lovund!

###Mat og drikke### __Restauranten 13.- 16. april__ Onsdag 13. april 16.00 - 22.00 Torsdag 14. april 13.00 - 15.00 / 16:00 - 22:00 Fredag 15. april 13.00 - 15.00 / 16.00 - 22:00 Lørdag 16. april 16.00 - 22.00

a